728x90.gif

neděle 25. listopadu 2012

Příprava a plánování

Na podzim roku 2010 jsme tedy měli jasno. O příštích prázdninách se autem vydáme přes Německo a Rakousko do severní Itálie a potom dál na jih. Apeninský poloostrov projedeme na jih po východním pobřeží až do jižní Kalábrie a na zpáteční trasu se vydáme po pobřeží západním.
Protože jsme plánovali, že se na cestu vypravíme na přelomu července a srpna (tedy v době italských prázdnin a dovolenkového šílenství) bylo nutné veškeré ubytování v hotelech zajistit včas, abychom předešli nepříjemným situacím, že nebudeme mít kde spát, nebo že bude místo jen v hodně drahých hotelech. Tím, že jsme hotely objednávali více než půl roku předem, jsme ušetřili dost peněz a navíc jsme si mohli cestu v klidu přesně plánovat tak, abychom toho viděli co nejvíce. Hotely jsme se snažili rezervovat tak, aby denní porce ujetých kilometrů byla mezi 250 - 400 km. I když se nám to ne vždy podařilo, všechno jsme Itálii zvládli v pohodě a bez problémů.
V první fázi přípravy na cestu jsme tedy objednali ubytování. 
Z hotýlku Casafort u Neapole
Hotelové pokoje jsme si rezervovali na stránkách booking.com, přičemž při výběru rezervací pro nás mělo velkou roli několik kriterií: Místo na trase, solidní cena v poměru ke službám, možnost internetu nebo wifi k dispozici, parkování u hotelu, možnost bezplatné stornace objednávky (stát se může cokoli), snídaně v ceně a vyhovující doba zápisu k ubytování v hotelu (některé hotely mají například podmínku, že se musíte hlásit na recepci do 15:00 hodin, což pro nás bylo zbytečné brzo). Vyhledávali jsme spíš menší rodinné hotýlky a velkou váhu jsme přikládali referencím a hodnocení klientů, kteří na booking.com psali o svých zkušenostech.
Protože jsme nikde jinde hotely nevybírali, nemůžu porovnávat s jinými podobnými weby (čtenáři se mohou o své zkušenosti podělit níže v komentářích). S nabídkou hotelů na booking.com v požadovaných destinacích a cenových relacích jsme ale byli maximálně spokojeni. Při hledání odpovídajícího hotelu jsme si vždy nastavili místo, kam v určitý den dojedeme a v okruhu plus-mínus 50 km jsme zadali hotel v požadované kvalitě a finanční kategorii. Objednávka a rezervace s pomocí bankovní karty už potom byla jen otázkou několika minut. Hotely jsme sháněli dost dlouho dopředu, a proto jsme nikdy neměli problém najít požadované ubytování. No a na vánoce roku 2010 jsme už měli vytisknuté a uložené rezervační listy k ubytování v devíti italských hotelech. Malou změnu v plánu ubytování jsme museli provést ještě v březnu 2011, kdy jsme dostali z jednoho hotelu e-mail, že z důvodu změny majitele a nových smluvních podmínek se rezervace ruší. Nabídli nám sice odpovídající ubytování za stejnou cenu v jiném hotelu, ale z důvodu, že tento hotel byl pro nás už příliš mimo plánovanou trasu, tak jsme ho s díky odmítli a sháněli jsme rezervaci jinou, což se nám záhy podařilo.
S ubytováním na samotné dovolené jsme nikdy neměli problém a po předložení rezervačního listu jsme si mohli jít hned vybalit věci a nastěhovat se na pokoj. O tom, jak se nám líbilo v jednotlivých hotelech se dozvíte včetně fotografií a cenových relací v dalších pokračováních.
Rámcově jsme tedy měli představu o tom, kde budeme na dovolené spát a zbývalo naplánovat přesnou trasu a místa, která budeme chtít navštívit. Plánoval jsem dokonce takové podrobnosti, jako třeba na kterém parkovišti budeme parkovat při návštěvě toho kterého města. Místo parkování jsem vybíral, aby bylo vždy blízko centra nebo nějaké zajímavosti, nejlépe při hlavní silnici a ne v zapadlých uličkách. Moc mi při tom pomohly satelitní mapy Google ze kterých jsem trpělivě v počítači přenášel údaje o místech do autonavigace. V navigaci jsem nakonec měl zadáno mnoho desítek míst včetně jednotlivých tras, které jsme plánovali projet. Celý cestovní itinerář se tak vešel do jediného zařízení a pro případ poruchy a resetu navigace jsem ještě všechno zazálohoval v netbooku, který jsme vezli s sebou. Na cestě jsme se pak nemuseli zdržovat hledáním správných silnic a směrů a ještě nám zbyl prostor pro objevování míst, o kterých jsme doma ani netušili.
Nakonec celá naplánovaná trasa včetně rezervovaných hotelů vypadala takto:
Plán cesty, který jsme nakonec beze zbytku splnili
(červené tečky značí hotely - podrobně si trasu můžete prohlédnout na mapě zde)
Předcházející část               Na začátek              Pokračování

Žádné komentáře: