728x90.gif

sobota 1. prosince 2012

Co s sebou?

Na dovolenou, kterou strávíme na mnoha místech a vlastně celou procestujeme autem, jsme seznam věcí, které vezmeme s sebou, museli trochu upravit. Dost času budeme trávit v autě a tomu jsme přizpůsobili i vybavení. Pro cestovatelskou dovolenou je určitě důležitá autolednička. My jsme vezli ledničku o objemu 18 litrů a byli jsme s ní spokojeni. Lednička však má celkem slušnou spotřebu a za nějaký čas bez spuštěného motoru auta by mohla kompletně vycucat baterii. Proto jsem nechal nainstalovat na místě řidiče spínač zásuvky pro lednici. Při zastavení na parkovišti jsem potom chlazení lednice jednoduše vypínačem vypnul. Pokud budete kupovat novou lednici, dejte pozor, aby se do ní vešlo i několik dvoulitrových láhví na stojato. Není to tak jednoduché, jak se zdá. Do nízké lednice se dají dát lahve jen zešikma a tak se úložný prostor v ledničce stane nepřehledným, nehledě na to, že se podstatné zmenší. Na dovolené potom nepočítejte uvnitř lednice s nějakými nízkými teplotami. Vzhledem ke klimatu v jižní Itálii s průměrem teplot kolem 35°C, lednice umístěná v kufru auta chladila na nějakých 16-17 stupňů. Což nebylo moc, ale pro pití i pro uložené ovoce, zeleninu i svačiny to pohodlně stačilo. Když už jsme u té zeleniny, je dobře vzít s sebou jednoduché nádobí včetně mísy na zeleninové saláty. Při teplotách nad 30°C se stejně nic jiného než saláty nedá  jíst a červenou cibuli vynikající chuti s další zeleninou včetně rajčat koupíte všude. Za pár eur jsme si mohli během několika minut udělat výborný polední salát. Když jsme přihodili kousky italského sýra, doplnili chlebem foccacia, měli jsme připravený ideální lehký oběd. Do restaurací jsme tak víceméně zašli až večer na večeři nebo na sklenky vína. Ale ještě k nádobí: Moc se nám vyplatila rychlovarná konvice s hrníčky. I když italové mají kávu samozřejmě výbornou (také jsme si ji často dopřávali), přesto není nad to, dát si večer na terase hotelového pokoje "normální" český hrnek kafe. K tomu je samozřejmě potřeba rychlovarná konvice, hrnky a oblíbenou, ať už mletou nebo rozpustnou kávu. A nezapomeňte si vzít redukci k hotelovým zásuvkám na 220V. Na severu ji sice potřebovat nebudete, ale v jižní části Itálie určitě ano.
Z dalšího základního vybavení neopomeňte česko-italský slovník, mapy, telefon s aktivovaným roamingem, doklady a hlavně rezervační listy k ubytování. Jako průkaz totožnosti stačí občanský průkaz a řidič musí mít samozřejmě průkaz řidičský.
Velkou výhodou je solidní brašna na foťák (viz foto dole), do které se vejde nejen fotoaparát, ale i další důležité věci včetně těch cenných: doklady, malý netbook včetně příslušenství, peníze atd. Brašnu jsem pak bral s sebou vždy, když jsme opouštěli auto, ať už ve městech nebo v přírodě.
Hlavně si ale s sebou nezapomeňte peníze. Asi nikoho tahle rada neohromí, ale počítejte s tím, že cestování autem po Itálii nepatří mezi nejlevnější dovolenkové činnosti. Značnou část z rozpočtu ukrojí platby za benzín či naftu i dálniční mýtné. Spotřeba benzínu navíc podstatně stoupne z důvodu nonstop puštěné klimatizace, přičemž litr benzínu přijde na cenu v přepočtu okolo 40,- Kč. Cena za použití dálnice se sice liší podle toho, po jaké dálnici a jak daleko jedete, ale například cena za použití dálnice v severní Itálii v úseku Vipiteno - Marco (což je asi 170 km) byla v létě 2011 10,50 Eur, takže s vyhlídkou, že po placených dálnicích ujedete cca 3000 km (na jihu Itálie se naštěstí dálniční mýtné neplatí), to také není nic levného. Pokud se ještě vydáte na cestu v srpnu, můžete očekávat nejen stoprocentní počasí, ale i maximálně zvýšené ceny. V době tamních prázdnin je v Itálii prostě draho.
V souvislosti s penězi je vhodná jedna rada. Pro platby na dálničních mýtných branách mějte připravené drobné eura. Drobné mince se vyplatí i u přeplněných dálničních občerstvovacích stanic. Třeba klasická silná italská káva, která vás zaručeně probere, tu stoji 1 Euro a prodává se unaveným řidičům jako na běžícím pásu. Drobná mince tak podstatně urychlí obsluhu.
Samozřejmě, že tento příspěvek neobsahuje kompletní seznam batožiny na dovolenou a ani to není jeho cílem. Chtěli jsme vám jen připomenout pár věcí, které vám zpříjemní a usnadní cestu. Jak se rozhodnete, co vzít či nevzít, záleží už jen na vás.
Ideální brašna k cestování 

Předcházející část               Na začátek              Pokračování

Žádné komentáře: